Ryzyko wystąpienia chorób

Ryzyko wystąpienia chorób

W okresie menopauzy w organizmie kobiet zachodzą poważne zmiany związane nie tylko z funkcjonowaniem organizmu. Menopauza wiąże się także z ryzykiem wystąpienia wielu poważnych chorób. Zmiany fizjologiczne związane z menopauzą można łagodzić poprzez zastosowanie HTZ, zapobieganiu chorób, którym sprzyja menopauza może pomóc odpowiednia dieta. Kobietom w okresie menopauzy zagraża między innymi osteoporoza. Wprawdzie choroba ta może wystąpić w każdym wieku to jednak spadek hormonów w okresie menopauzy znacznie przyczynia się do jej wystąpienia właśnie u kobiet po 50 roku życia. Dlatego tak ważna jest w tym wieku odpowiednia, bogata w wapń i fosfor, dieta. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko oraz jego przetwory. Duże ilości wapnia zapewnią nam także jajka, rośliny strączkowe, warzywa i produkty zbożowe. W diecie nie powinno zabraknąć także zawierających fosfor i witaminę D ryb, które ułatwiają przyswajanie wapna. Z kolei należy unikać dużych ilości kawy oraz soli, gdyż utrudniają one wchłanianie wapnia, a dodatkowo sól powoduje wzrost ciśnienia. W okresie menopauzy następuje zwolnienie metabolizmu. Kobiety w tym okresie prowadzą także często mniej aktywny tryb życia. Dlatego należy ograniczyć w swojej diecie ilość tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych, które sprzyjają tyciu. W diecie należy zwiększyć ilość tłuszczów roślinnych i ryb. Zawierają one bardzo korzystne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe.